Fråga 2016/17:897 Undvikbara vårdskador och patienternas säkerhet

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. Ännu en helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – Säker vård, har lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende undvikbara vårdskador och patienternas säkerhet i stort.

Rapporten visar att andelen patienter med trycksår (undvikbar vårdskada) har minskat från 16,8 procent 2011 till 13,2 procent 2016 inom sluten vård. Det är ett steg i rätt riktning. Emellertid visar samtidigt Socialstyrelsens sammanställning att detta inte alls gäller alla landsting/regioner.

Tvärtom har de regionala skillnaderna avseende trycksår som drabbar patienter ökat och är mycket stora. En stor andel av trycksåren går att undvika med förebyggande åtgärder. Det handlar exempelvis om att bedriva ett långsiktigt systematiskt arbete, samverka mellan olika professioner för att anpassa åtgärder efter den enskilde individen samt att använda sig av snabb återkoppling av resultat av vidtagna åtgärder.

De län som har bäst utveckling gällande andel av patienter som drabbas av trycksår i sluten vård är Kalmar följt av Jönköping, Gävleborg, Blekinge och Halland. Sämst utveckling och därtill en negativ utveckling mellan åren 2015 och 2016 har följande landsting/regioner: Västernorrland, som är allra sämst, följt av Södermanland, Dalarna, Västmanland och Östergötland.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regering och ansvarigt statsråd. Det är inte rimligt att statsrådet väljer att passivt titta på medan vårdköerna kraftigt växer och patientsäkerheten hotas. Därtill att försöka skylla problem på andra – landstingen.  Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande patientsäkerhet och undvikbara vårdskador fortfarande tom. Det duger inte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av att Socialstyrelsens rapport Öppna jämförelser 2016 – Säker vård nu visar att de regionala skillnaderna är mycket omfattande avseende andelen patienter som drabbas av undvikbara vårdskador såsom trycksår och att utvecklingen går åt skilda håll beroende på vilket landsting som utvärderas, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att vända denna utveckling?