Fråga 2016/17:896 Öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Redan i april 2014 tillsatte alliansregeringen en utredning som bland annat skulle analysera möjligheter och hinder med ett införande av en öppen nätbaserad utbildning i svensk högskola samt vilka konsekvenser ett införande skulle få. Regeringen upphävde sedermera detta direktiv i utredningen och gav i stället Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ett motsvarande uppdrag cirka ett år senare. UKÄ:s rapport har därefter varit ute på remiss men regeringen har inte återkommit till riksdagen med en proposition på området och en sådan finns inte heller upptagen i den propositionsförteckning som har redovisats för perioden fram till september 2017.

Med tanke på Landsbygdskommitténs slutrapport, som bland annat föreslår en ökad fysisk regionalisering av universitet och högskolor, är det mycket intressant att veta vad regeringen har för avsikt och tankar då det gäller öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson följande:

 

När kommer statsrådet och regeringen att presentera sina tankegångar då det gäller öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola?