Fråga 2016/17:891 Sveriges deltagande på Natos nästa toppmöte

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det senaste Natotoppmötet hölls i juli 2016 i Warszawa. Där fick Sverige en framskjuten plats i egenskap av vårt medlemskap i det speciella partnersamarbetet Enhanced Opportunities Program (EOP) – ett Natosamarbete som Sverige fick tillgång till under alliansregeringen 2014. Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström fick under Warszawatoppmötet bland annat delta i flera viktiga högnivåmöten.

Det är positivt att Sverige av Nato anses vara ett värdefullt partnerland som organisationen vill fördjupa samarbetet med. Den senaste tiden har det dock kommit oroande signaler som indikerar att Sveriges relation med Nato är på väg åt motsatt håll. Sverige fick till exempel ingen inbjudan till mötet med Natos försvarsministrar och den nya amerikanska försvarsministern James Mattis i Bryssel i början av februari i år.

Den nya amerikanska administrationen har dessutom varit tydlig med att de tycker att Europa bör ta ett större ansvar för sin egen säkerhet än vad som är fallet i dag. Denna nya, mer kravställande, linje från USA gäller de länder som redan är medlemmar. Det finns all anledning att tro att den nya amerikanska linjen också kommer att betyda att Nato ytterligare kommer att betona skillnaden mellan att faktiskt vara medlem i Nato och att som Sverige bara vara ett partnerland till organisationen.

Nästa Natotoppmöte beräknas att hållas i Bryssel den 24–25 maj i år. Med tanke på det försämrade omvärldsläge vi nu befinner oss i är det av största vikt att Sverige fortsatt fördjupar relationen med Nato och får en framskjuten plats även på nästa toppmöte.

Jag skulle med anledning av detta vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur avser försvarsministern att agera för att Sverige även på Natotoppmötet i Bryssel i maj 2017 ska få en prioriterad plats och kunna fortsätta att fördjupa samarbetet med Nato?