Fråga 2016/17:890 FMV:s ansvar för utrustning till de svenska soldaterna i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i medierna så finns det brister vad gäller den personliga utrustning som tillhandahålls de svenska soldater som tjänstgör i FN-insatsen i Mali. Inte minst har det framkommit klagomål på de stridsvästar som i dagsläget tillhandahålls.

Den stridsväst som i dag används anses inte fungera optimalt i det varma ökenklimat där insatsen utförs. Denna är närmast att betrakta som en nödlösning då den stridsväst som FMV tidigare levererat till insatsen inte visade sig vara säker att använda utan blev återkallad. Försvarsmakten säger själva att situationen inte är optimal. Samtidigt meddelas att en korrigerad, säker, stridsväst av den från början avsedda modellen kan levereras från FMV tidigast i slutet av 2017 eller i början av 2018.

Det är inte acceptabelt att FMV har haft så dålig framförhållning när det gäller att leverera en stridsväst som är anpassad för insatsen i Mali. Det är en av Sveriges viktigaste internationella insatser någonsin och borde prioriteras därefter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att FMV på ett mer tillfredsställande sätt ska kunna leverera den utrustning som behövs för våra svenska soldater i Mali?