Fråga 2016/17:889 Statsminister Stefan Löfvens Iranbesök

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven besökte Iran den 11–12 februari tillsammans med en företagsdelegation ledd av EU- och handelsminister Ann Linde.

På regeringens hemsida står det följande:

”Statsministern hade bilaterala överläggningar med president Rouhani, samt möten med den högste ledaren Ali Khamenei och talmannen Ali Larijani. Vid de politiska mötena diskuterades framförallt den bilaterala relationen, regionala frågor med fokus på kriserna i Syrien, Irak och Jemen, samt mänskliga rättigheter. Dessa frågor är särskilt viktiga att diskutera med Iran nu när Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd.

Statsministern framförde tydliga budskap angående vikten av att Iran bidrar till att uppnå politiska lösningar på regionens konflikter. Statsministern betonade Sveriges djupa oro över situationen för mänskliga rättigheter i Iran, inte minst användandet av dödsstraff, begränsningar av yttrande- och pressfrihet och diskriminering av kvinnor och minoriteter.”

Innan resan uttalade sig statsminister Stefan Löfven i medier att statsministern ”på något sätt” skulle ta upp fallet om läkaren Ahmadreza Djalali som är bosatt i Sverige med permanent uppehållstillstånd och som enligt en människorättsorganisation sitter fängslad i Iran sedan april förra året utan rättegång anklagad för spioneri.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven följande:

 

På vilket sätt togs fallet Ahmadreza Djalali upp och i sådant fall vad diskuterades?