Fråga 2016/17:881 Framtiden för häktet i Halmstad

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 16 februari kunde vi höra Sveriges Radio rapportera om att det pågår diskussioner på generaldirektörsnivå om huruvida häktet i Halmstad ska finnas kvar eller inte. Häktets framtid har varit uppe för diskussion tidigare. Den gången ställde sig samtliga partier i riksdagen bakom att det skulle finnas kvar. Ett första steg borde därför vara att säkerställa häktets fortlevnad och att ingen osäkerhet råder hos polisen i Halland om vad som gäller.

I ett andra steg bör häktet anpassas till dagens behov. I dag är lokalerna inte ändamålsenliga utan alldeles för små. Häktet är byggt för 10 platser medan behovet i genomsnitt ligger på 20 platser, vilket visar på ett ökat behov – inte ett minskat.

En nedläggning av ett häkte som är alldeles för litet för de behov som finns skulle få negativa konsekvenser ekonomiskt och organisatoriskt då det skulle innebära ökade transporter till förvaring i häkten på andra orter. Detta vore inte effektivt. Många onödiga timmar skulle behöva läggas på att transportera personer, i stället för att polisens resurser används för att motverka brott.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Kan ministern och regeringen lugna medborgarna och de anställda inom polisen i Halland genom att ge besked om att häktet i Halmstad ska finnas kvar och dimensioneras för den omfattning av verksamheten som behövs?