Fråga 2016/17:868 Anonyma vittnen

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Domstolarna har en central roll i vår demokrati med att lagföra de personer som begår allvarliga brott. Vi ser nu att flera städer drabbas av grov kriminalitet med skjutningar och mord. I flera fall menar polisen att det är uppgörelser mellan kända kriminella gäng. Även oskyldiga har drabbats, även om majoriteten av dem som förekommer i dessa uppgörelser är individer med lång kriminell bakgrund. Polisens utredningsarbete är en förutsättning för vad som senare kan bedömas av åklagare och domstol. Trots vissa inslag av vittnesåtgärder, relativt dyra insatser kring skydd och samverkan mellan myndigheter, förblir många ärenden ouppklarade.

Allt fler poliser intygar att det blivit svårare att få personer att lämna in tips samt att vittna i domstol. Rättsväsendet larmar även om att enskilda kriminella köper sig fria genom att göra upp sinsemellan för att undgå lagens inblandning.

Liberalernas arbetsgrupp för rättspolitik har nyligen föreslagit att Sverige ska utreda möjligheten att i särskilda fall använda sig av metoden med anonyma vittnen. Det finns även flera åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa personsäkerhetsfrågorna i domstolarna men även att vi har ett fungerande vittnesskyddsprogram.

Mot bakgrund av detta blir frågan till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att fler ska våga vittna och biträda rättsväsendet i syfte att fler ska lagföras för brott som begåtts?