Fråga 2016/17:866 Tullens kapacitet att stoppa införseln av illegala vapen

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tillgången till illegala vapen och handgranater utgör ett stort problem och är en del av förklaringen till varför den grova organiserade kriminaliteten väldigt enkelt kan införskaffa vapen för att begå brott. Det är i dag väldigt enkelt och relativt billigt att införskaffa en handgranat eller en pistol. Vi ser också i exempelvis Region Syd och Malmö en dramatisk ökning av antalet skjutningar, mord och våldsbrott där vapen förekommer. Vi har tidigare, inte minst under 2015, noterat att inslaget av handgranater var exceptionellt stort i den kriminella miljön. Handgranater måste klassas som vapen och straffet måste höjas. Detta föreslog Liberalerna redan i augusti 2015, och än har riksdagen inte fattat några beslut som kommer åt den delen.

När det gäller förekomsten av illegala vapen menar Malmöpolisen att det är en av de avgörande punkterna att angripa om man ska förebygga och förhindra fler skjutningar i samhället. Utöver lagstiftning måste även Tullverkets befogenheter ses över, inte minst Tullverkets praktiska möjligheter att agera mot införseln och insmugglingen till Sverige. Den frågan blir än mer aktuell nu när skärpta regler aviseras. Men ska dessa få effekt i praktiken kommer tullens kapacitet också att vara avgörande.

Mot bakgrund av den allvarliga utvecklingen i Malmö och Region Syd avseende skjutningar och förekomsten av illegala vapen i omlopp samt polisens identifiering av denna fråga som helt central blir min fråga:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att förstärka Tullverkets kapacitet att stoppa införseln av vapen till Sverige?