Fråga 2016/17:860 Stödfond till iranska feminister

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11–12 februari besökte statsminister Stefan Löfven tillsammans med andra regeringsmedlemmar och en näringslivsdelegation den islamistiska diktaturen Iran. Rättsstatens principer saknas. Flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över utvecklingen i landet. Människor utsätts för orättvisa processer och avrättas brutalt. Amnesty International har nyligen larmat om att tortyr, piskning och annan brutal misshandel i stor utsträckning används.

I Iran råder ett kompakt kvinnoförtryck. Kvinnor är andra klassens invånare och saknar de rättigheter män har. Bland annat är de enligt lag tvingade att bära huvudduk, hijab. Mot detta kämpar modiga feministiska aktivister, bland annat genom kampanjen #MyStealthyFreedom, där iranska kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan slöja.

Vi vet att genom hela historien har MR- och demokratiaktivister varit helt centrala i övergången från diktatur till demokrati. Så kommer det att vara också i Iran. Därför är det av största vikt att progressiva och demokratiska länder som Sverige stöder aktivisterna. När regeringen besöker diktaturer borde det vara lika självklart för regeringen att ta med sig representanter från MR-organisationer som från det svenska näringslivet. 

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att starta en stödfond till feministiska aktivister i Iran?