Fråga 2016/17:847 Skärpta straff för återfallsförbrytare

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kriminaliteten och osäkerheten breder ut sig över Sverige och i Skaraborg. Det går inte en dag utan att rapporter kommer in om rån, mord eller andra hemskheter. I nuläget går utvecklingen åt fel håll och det är tydligt att Moderaternas förslag om 2 000 fler poliser med utökade resurser är nödvändigt. Utöver fler poliser krävs även en lagstiftning som konkret kan åtgärda de trygghetsutmaningar som finns i till exempel Skaraborg.

Allt som oftast kan vi höra om till exempel återfallsförbrytare som kommer ”för lindrigt” undan och som fortsätter att begå brott. Maktlöshet och otrygghet är känslan man möter hos till exempel lokal polis, lokala företrädare, lokala näringsidkare i bland annat Skaraborg.

I samtal med lokal polis och Polisförbundet framkommer bekymret med att inte sällan är brottslighet koncentrerad till vissa platser och ibland även ett räkningsbart antal individer som kan pekas ut då det är de som står för skytteltrafiken in och ut ur fängelse. För att öka tryggheten och minska brottsligheten behövs det konkreta förslag för hur man ska komma till rätta med återfallsbrottslingar och yrkeskriminella. Det krävs skarpa åtgärder då det inte är rimligt att man i princip kan förutse när brott kommer ske med anledning av att en yrkeskriminell nyligen släppts ut ur fängelse.

I till exempel USA använder vissa delstater så kallade Three strikes-lagar, det vill säga principen om tredje gången gillt. Att kraftigt skärpa straffen och åtgärderna tredje gången en person lagförs kan möjligen bidra med en lösning som minskar andelen återfallsförbrytare och yrkeskriminella samt ökar tryggheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

På vilket sätt avser ministern och regeringen att skärpa straffen och åtgärderna för återfallsförbrytare, och kommer ministern och regeringen att återkomma med konkreta förslag till riksdagen till exempel vad gäller principen om tredje gången, för att öka tryggheten?