Fråga 2016/17:844 De regionala etikprövningsnämnderna

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige håller generellt, och ska hålla, en hög etisk nivå för forskning på och med människor och djur. Denna respekt för livet och även för avlidna är viktig för legitimiteten i svensk forskning och för de framsteg som sedermera kan göras.

I dagsläget finns det sex stycken regionala etikprövningsnämnder som gör bedömningar av inkomna ansökningar om att få genomföra forskning på levande eller avlidna personer. Dessa finns i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Uppsala och Umeå. Utöver detta finns också Centrala etikprövningsnämnden till vilken man kan överklaga beslut från de regionala nämnderna om man anser att de är felaktiga.

Risken med regionala myndigheter som ska göra samma sak är att det blir lokala avvikelser och olika förutsättningar i olika delar i landet. Till detta kommer kostnaderna för att administrera sex stycken regionala nämnder i stället för en nationell. Systemet med att ha en andra instans som hanterar överklaganden behöver inte förändras även om man samlar de första bedömningarna till en nationell nämnd.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att samla de regionala etikprövningsnämnderna i en nationell nämnd i syfte att effektivisera verksamheten och få en mer enhetlig bedömning av ansökningar?