Fråga 2016/17:842 ERTMS och det svenska järnvägssystemet

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sverige ska om 13 år ha en fossiloberoende fordonsflotta och vi har högt ställda krav på minskade koldioxidutsläpp. Goda och väl underbyggda ambitioner med ambitiösa mål kräver också åtgärder. Det finns en bred enighet om att framtidens transportsystem har ett behov av en väl fungerande och effektiv järnvägstrafik för både person- och godstransporter. Klimatmålen kan inte nås bara genom att förbjuda och förhindra utan vi måste skapa effektiva och moderna fossilfria transportlösningar för framtiden.

Riksdagen tillskjuter också mer pengar till underhåll av och investeringar i järnvägar i och med infrastrukturbeslutet. Väl fungerande infrastruktur är viktigt och centralt men värdelöst utan trafik. Det behövs åtgärder för att stärka trafiken och möjliggöra mer gods- och fler personresor på järnväg, inte tvärtom. 

Därför ser jag med oro på införandet av det nya signalsystemet ERTMS. Inte för att systemet är fel. Det leder till minskade kostnader för Trafikverket för reinvesteringar i signalsystem och för underhåll av det gamla signalsystemet. Men det nya systemet innebär att man lyfter in utrustning och kostnader i tågen. Beräkningar visar till exempel att godstrafikvolymerna minskar som ett resultat av operatörernas merkostnader. Det är tvärtemot Centerpartiets ambitioner att öka järnvägstrafiken.

Dessutom är systemet ett icke färdigutvecklat signalsystem. Sverige behöver inte vara ett föregångsland när det gäller en i vissa avseenden redan föråldrad teknik utan bör avvakta tills nästa och då förhoppningsvis färdigutvecklade generation av ERTMS lanseras så att effekten blir ökad effektivitet/säkerhet och möjliggör landgränsöverskridande järnvägstrafik. Risken är annars att vi ger oss in i ett dyrt och osäkert utvecklingsarbete, utan några garantier för ett ökat transportarbete och därtill stora problem vid själva teknikskiftet.

Därför har riksdagen beslutat om ett tillkännagivande att införandet av järnvägens nya signalsystem ERTMS bör ta hänsyn till behovet av samordning med närliggande länder, de berörda tågoperatörernas merkostnader och järnvägens totala funktionssätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vad avser statsrådet att göra, med anledning av riksdagens tillkännagivande, för att säkerställa att implementeringen av ERTMS i Sverige tar hänsyn till behovet av samordning med närliggande länder, de berörda tågoperatörernas merkostnader och järnvägens totala funktionssätt?