Fråga 2016/17:841 Stora regionala skillnader inom vården

av Ann-Britt Åsebol (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Risken att dö i ett flertal sjukdomar har minskat, men svensk hälso- och sjukvård är fortfarande ojämlik. En ny rapport från Socialstyrelsen visar på oacceptabelt stora regionala skillnader inom vården. Tillgången till och kvaliteten på hälso- och sjukvård är fortfarande starkt kopplad till kön, bostadsort och utbildning. Väntetiderna varierar till exempel stort i landet. De landsting som ligger sämst till när det gäller väntetider inom den specialiserade vården är alla styrda av Socialdemokraterna.

Det råder stora skillnader mellan landstingen i fråga om antalet överbeläggningar och utlokaliseringar sett till antalet vårdplatser, och det är stora variationer mellan sjukhusen inom landstingen. I en välfungerande vårdkedja ska alla ha tillgång till den vårdnivå de har behov av och vården ska erbjudas i rätt tid. Resultatet blir annars en ökad risk för vård av sämre kvalitet och minskad patientsäkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

När kommer regeringen och statsrådet att analysera och vidta konkreta åtgärder för att komma till rätta med försämringen inom vården när det gäller de stora regionala skillnaderna?