Fråga 2016/17:837 Överbeläggningar och utlokaliseringar i vården

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Under de senaste decennierna har hälsan i befolkningen som helhet förbättrats rejält. Men nya rapporter från Socialstyrelsen visar på att vården måste bli bättre på flera områden. Det syns fortfarande skillnader mellan män och kvinnor, mellan grupper med olika utbildningslängd – och mellan länen i Sverige. Antalet överbeläggningar på sjukhus har blivit fler och antalet patienter som behövts flyttas på grund av platsbrist har ökat. Det är en ansträngd vårdplatssituation på landets sjukhus. Resultatet blir en ökad risk för vård av sämre kvalitet och minskad patientsäkerhet.

Det råder stora skillnader mellan landstingen i fråga om antalet överbeläggningar och utlokaliseringar sett till antalet vårdplatser, och det är stora variationer mellan sjukhusen inom landstingen. I en välfungerande vårdkedja ska alla ha tillgång till den vårdnivå de har behov av och vården ska erbjudas i rätt tid. De landsting som ligger sämst till när det gäller väntetider inom den specialiserade vården är alla styrda av Socialdemokraterna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur kommer statsrådet och regeringen konkret att förebygga överbeläggningar och utlokaliseringar i syfte att öka patientsäkerheten?