Fråga 2016/17:835 Förbud att avverka skog på grund av förekomst av icke rödlistad art

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En skogsägare i Hälsingland skickade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen under hösten 2015 för att meddela att han ämnade slutavverka en del av sin skog. Skogsstyrelsen sa dock nej med motiveringen att lavskrikor hade setts på platsen, vilket innebär att en avverkning skulle strida mot artskyddsförordningen. Hur vanlig lavskrikan är råder det dock delade meningar om. I det aktuella området är arten enligt tillfrågade ornitologer inte vanligt förekommande, vilket den dock är längre norrut i landet. Arten är enligt 2015 års underökning inte längre rödlistad.

Resultatet av Skogsstyrelsens beslut är att skogsägaren inte får avverka skogen, som han under lång tid förvaltat. Om han väljer att göra det ändå riskerar han dryga böter. Han får heller ingen ersättning för den ekonomiska skada som han lider i och med Skogsstyrelsens beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att enskilda skogsägare inte ska bli ekonomiskt lidande när de förbjuds att avverka sin skog på grund av förekomst av växt- eller djurarter som är ovanliga i vissa områden men inte rödlistade?