Fråga 2016/17:831 Åtgärder för att minska jordbrukets läckage

av Lars Tysklind (L)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Allmänhetens intresse för havs- och vattenfrågor i Sverige är stort, och människor oroar sig för Östersjöns nuvarande och framtida tillstånd. Algblomningar, döda bottnar och igenslammade vikar har ökat de senaste 30 åren, trots kraftigt minskade utsläpp från kommunala reningsverk och industrier.

Näringsläckaget från jordbruket är i dag den största landbaserade källan till övergödningen av inlandsvatten och Östersjön. Detta trots att läckaget har blivit mindre tack vare ett riktat arbete. Samtidigt återstår en hel del att göra.

För till exempel kväve har läckaget från jordbruket minskat under en lång rad år, men sedan 2009 har urlakningen enligt Jordbruksverket ökat. Den anledning som anges av expertmyndigheten är bland annat ökad gödsling och ändrade växtföljder.

Sverige har, liksom andra länder inom EU, infört nitratdirektivet. Inom ramen för detta direktiv finns bland annat regler om spridning av gödselmedel mot vattendrag där en två meters gödslingsfri zon ska hållas. I ett arbete från Umeå universitet där efterlevnaden av regeln undersökts i fyra län i Mälardalen konstaterades att på en stor andel av de åkrar som gränsade mot vattendragen så följs inte regeln. Några orsaker som anges är att regelverket ständigt förändras och utformningen av EU-stöden. Det framgår också att den största andelen jordbrukare är angelägna om att göra rätt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bidra till att minska jordbrukets läckage av näringsämnen generellt och att öka efterlevnaden av nitratdirektivets regler specifikt?