Fråga 2016/17:830 Säkerheten i Mali och utbildningsinsatsen EUTM

av Lena Asplund (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige deltar för närvarande med militär personal i två internationella insatser i Mali. Det gäller dels EU:s utbildningsinsats EUTM, dels den FN-ledda säkerhetsskapande insatsen Minusma. De båda insatserna inrättades under 2013 som ett svar på oroligheterna i landet som började under 2012, då flera rebellgrupper tog till vapen mot Malis regering.

Insatserna utgår från ett antal FN-resolutioner som fastställde att situationen i Mali utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet och uppmanade det internationella samfundet att stödja Malis försvars- och säkerhetsstyrkor med utbildning och rådgivning samt om upprättandet av en FN-närvaro i landet.

Säkerhetsläget i landet har förbättrats sedan de internationella insatserna kom till stånd, men fortfarande kvarstår en osäkerhet om hur Malis regering på sikt kommer att kunna hantera situationen. Rebellgrupperna som bland annat är anknutna till al-Qaida utgör ett fortsatt stort hot mot säkerheten i landet. 

När jag blev briefad om situationen i Mali av en hög fransk officer på European Union Military Staff (EUMS) i Bryssel kom det till min kännedom att det finns betydande problem med att få militärer från Malis väpnade styrkor att delta i den utbildning som tillhandahålls av EUTM-insatsen. Detta utgör ett stort hinder för att Malis regering och dess försvarsmakt ska kunna ta ett större ansvar för säkerheten i landet. Dessutom är det ett hinder för att den internationella närvaron, däribland den svenska, på sikt ska kunna minskas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera, inte minst i FN:s säkerhetsråd, för att Mali på sikt ska ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och därmed avlasta de pågående FN-insatserna?