Fråga 2016/17:824 Bättre information och skydd vid val av läkemedel

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige var först med att inrätta en försäkring för personer som skadas vid läkemedelsanvändning. Läkemedelsförsäkringen utgör ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida. Den patient som i samband med sjuk- och hälsovård har drabbats av en läkemedelsbiverkan till följd av ett i Sverige utlämnat läkemedel som omfattas av försäkringen kan få ersättning för personskada.

Även om nästan all läkemedelsomsättning i Sverige omfattas av Läkemedelsförsäkringen såldes det under året 2012 ca 349 000 oförsäkrade förpackningar på apotek inom läkemedelsförmånen. Det rör sig sannolikt om fler förpackningar i dag.

Det kan bli en dyster överraskning för patienten som går in på apoteket med ett recept på ett läkemedel som omfattas av Läkemedelsförsäkringen och ut med ett läkemedel utan försäkring, utan att veta om detta och utan att ha informerats om risker och möjliga konsekvenser.

Rimligtvis borde patienten ha möjlighet att kunna välja ett annat utbytbart, försäkrat läkemedel inom förmånen. Skyddet vid läkemedelsskada är en viktig patientsäkerhetsfråga.

I dag finns ingen informationsskyldighet som skyddar och stärker patientens konsumentmakt. Sverige ska måna om patienternas säkerhet. För att kunna göra kloka val måste vi vara informerade om deras konsekvenser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad avser regeringen och statsrådet att göra för att komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan information om detta?