Fråga 2016/17:823 Nolltolerans mot barnäktenskap

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I Sverige säger vi att barn ska få vara barn, alldeles oavsett var man kommer ifrån. Barnäktenskap är redan förbjudet i svensk lag i dag, men lagen kan ge undantag åt äktenskap som ingåtts utomlands utan svensk anknytning, även för omyndiga. 

Inte sällan har barnen placerats i samma bostad som den person de påstås vara gift med. Framför allt är det unga tjejer som far illa. Redan i juni i fjol larmade Barnombudsmannen (BO) om att barnäktenskap är vanligare än man tidigare trott. Då, för åtta månader sedan, hade Migrationsverket identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna ”makar”. Mörkertalet bedöms dock vara stort. 

Trots ett akut läge har Åsa Regnér med regeringen har inte vidtagit några åtgärder för att skydda de här flickorna. Det är en kränkning mot barns rättigheter. 

Det finns ett uppenbart behov av tydliga riktlinjer för att kommunerna ska ta tag i problematiken på ett likvärdigt sätt, och luckorna i lagstiftningen måste täppas till. 

Vi kan inte legitimera barnäktenskap i genom att godkänna vissa av dem. I Sverige accepterar vi inte att barn gifter sig. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för konkreta åtgärder för att uppnå nolltolerans mot barnäktenskap?