Fråga 2016/17:82 Distansförsäljning av alkohol

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det finns för närvarande möjligheter som inte minst äldre eller landsbygdsbor kan använda sig av för att handla alkohol och få den levererad till sitt hem.

Enligt uppgifter förbereder dock regeringen och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström att föreslå ytterligare ett förbud avseende distansförsäljning av alkohol. Han hävdar, enligt Sveriges Radio, att det ytterst handlar om att skydda människor – framför allt barn och unga – från att få tag på alkohol. Vidare betonar regeringen och statsrådet Wikström att Sverige måste ha en systematisk och sammanhängande politik som hindrar att nya försäljningskanaler kan uppstå, så som försäljning via nätet.

Sverige är sedan den 1 januari 1995 medlem i Europeiska unionen. Det råder minst sagt tveksamhet kring huruvida det tilltänkta förbudet är förenligt med rådande EU-rätt. Det är inte tillåtet att sätta upp dylika handelshinder mellan medlemsstaterna. Detta enligt Europeiska unionens princip om fri rörlighet över gränserna för varor och tjänster.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vilka analyser och fakta ligger till grund för förslaget att föreslå ytterligare ett förbud, i detta fall, avseende distansförsäljning av alkohol?