Fråga 2016/17:819 Lotsplikt på de inre vattenvägarna

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen har alltsedan sitt tillträde uttalat en tydlig ambition att flytta över gods från väg till sjöfart och järnväg. En utredning på detta tema togs också emot av regeringen i slutet av året.

Vi väntar nu på att få se vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att uppnå denna ambitiösa målsättning. Under tiden har Sjöfartsverket höjt farledsavgifterna med 100 miljoner, vilket kan tyckas gå emot målsättningen med mer gods till sjöss. Det nya farledsavgiftssystem som ska träda i kraft den 1 januari 2018 ser inte bättre ut, då det bland annat tar bort alla de rabatter som i dag finns, till exempel för Vänersjöfarten. Sjöfartsverkets egen utredning, som gjorts på uppdrag av regeringen, ger vid handen att ”det nya avgiftsmodellen sannolikt kan ha en negativ inverkan på befintlig inlands-, kust- och närsjöfart, inte minst när det gäller sjöfarten till och från Vänern. Förändringarna ska ses mot bakgrund av att nuvarande rabatter inte gett de positiva effekter som förväntades när de infördes. Sjöfarten på Vänern till exempel, har sedan 2003 varit rabatterad med 65 procent av lotsningsavgifterna, men de sjöburna godsvolymerna har trots det inte ökat under denna period.”

Vidare identifierades att även andra hinder ligger sjöfarten till last i jämförelse med främst vägtrafiken. Ett av dessa hinder är lotsplikten, som inte medger smarta tekniska lösningar utan är stelbent och omodern. Arbetet med att utveckla ett modernare regelverk har enligt uppgift påbörjats vid Transportstyrelsen, vilket vi välkomnar. Alliansen slog redan 2013 i sin handlingsplan Svensk sjöfartsnäring – Handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft fast att lotsplikten skulle göras mer riskbaserad, som ett led i arbetet för mer transparenta regler på sjöfartsområdet. En sådan förändring uppmuntrar till teknisk utveckling och att moderna fartyg väljs för transporterna. Nu är det 2017, och arbetet dras nu igång på allvar.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att underlätta för trafik på våra inre vattenvägar?