Fråga 2016/17:817 Statsministerbesöket i Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsministern åker om några dagar till Iran för ett officiellt besök efter en inbjudan från den iranske presidenten. Detta besök väcker, med rätta, en hel del frågor såväl från undertecknad som från ett stort antal iranier som flytt eller tvingas leva i landet. Iran är nämligen inte vilket land som helst. Det är en islamistisk diktatur som frekvent bryter mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, varför man kan undra över vad regeringen vet som inte har kanaliserats ut till allmänheten.

Regeringen har tydligt deklarerat att resan har stor betydelse för Sverige, då Iran bland annat är en av Sveriges viktigaste handelspartner i sin region. Det är naturligtvis viktigt att föra en god diplomati och främja svenska intressen gällande exempelvis handel, men besöket blir också en symbolisk fråga.

Iran är, som tidigare nämnts, ett land som på många sätt bryter mot mänskliga fri- och rättigheter, och miljontals människor tvingas i dag lida på grund av den iranska regimens förtryck. Av den anledningen kan jag enbart dra slutsatsen att detta besök sänder helt fel signaler, inte minst då Sverige säger sig vilja vara en human röst i världspolitiken.

Med anledning av ovanstående önskar jag svar från statsminister Stefan Löfven:

 

Hur kan besöket kan motiveras mot bakgrund av ovanstående, och hur avser statsministern och regeringen framöver att tydliggöra Sveriges syn på Irans systematiska förtryck?