Fråga 2016/17:812 Återuppbyggnaden av förstörda områden i Irak

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under 2014 tvingades ursprungsbefolkningen, de kristna folkgrupperna syrianer, kaldéer, assyrier och mandéer, med våld bort från sina hem i Nineveslätten och Mosul. Flera hundra tusen tvingades på flykt. De ställdes inför ett ultimatum: att konvertera till islam eller bli dödade. Så gott som alla valde att fly. En del till irakiska Kurdistan, andra till angränsande länder och till Europa. Många av dem som inte lyckades fly har blivit brutalt dödade, kidnappade och fått sin egendom konfiskerad.

Den internationella militära koalitionen har tillsammans med den irakiska och kurdiska militären och kristna miliser lyckats befria byar och städer i det kristna området Nineveslätten. Även befrielsen av Mosul är framgångsrik.

De kristna invånarna som flytt har fått hoppet tillbaka. De vill återvända hem. Många har redan varit tillbaka och sett hur IS förstört deras egendom, kyrkor och kloster. Dessa ligger i ruiner.

Vi ser biskopar, präster och hela församlingar hjälplöst gråta över förödelsen. De ber omvärlden om stöd för att återuppbyggda dessa religiösa och kulturhistoriska byggnader som är över 1 400 år gamla.

Den syrisk-ortodoxa biskopen för Mosul, Nicodemos Daoud Sharaf, har nyligen besökt den syrisk-ortodoxa katedralen i Mosul, S:t Ephrem, som IS totalförstört. Likaså är kyrkor, kloster och privategendom på Nineveslätten förstörda av IS. Invånarna i Baghdeda och Bashiqa med flera behöver stöd och hjälp med att bygga upp det som är förstört. En återuppbyggnad kommer att bringa de drabbade hopp om ett nytt liv och påskynda återvändandet.

Sverige är sedan den 1 januari ordförande för FN:s säkerhetsråd. Det finns stora förhoppningar på att Sverige ska återskapa förtroendet för FN och bidra till att förebygga konflikter och verka för fred, säkerhet och demokrati. Denna utveckling kräver ett försvar för alla människors lika och okränkbara värde, byggt på de mänskliga fri- och rättigheterna.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

På vilket sätt kommer Sverige, till exempel via FN:s säkerhetsråd och EU, att bidra till att hjälpa till att påskynda återuppbyggandet av kristna och andra etnoreligiösa minoriteters samhällen i Irak?