Fråga 2016/17:811 Biståndsmedel för att stötta CIJA

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Under det syriska inbördeskriget har 13 000 personer dödats under fruktansvärda förhållanden i fängelset Saydnaya norr om Damaskus. Amnesty International rapporterar att människor inte fick veta att de skulle hängas förrän de kände snaran runt halsen och att de med förbundna ögon torterades innan de dödades. Ett vittne berättar att han utsattes för tortyr med kedjor, bildäck, elektricitet och sexuellt våld.

Det har länge varit känt att Asad använt sig av brutala metoder mot sin egen befolkning. Den som följt rapporteringen om anfallen med oljefatsbomber inser att detta är en man som inte skyr några medel. Tidigare har FN-utredare rapporterat om hur säkerhetstjänsten dödat hundratals barn.

Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet (CIJA) kom under 2016 över ett stort material som också det stöder de anklagelser som riktats mot den syriske diktatorn Bashar al-Asad om krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Enligt folkrättsexperter innebär detta den starkaste bevisningen för krigsbrott sedan Nürnbergrättegångarna.

Efter att den arabiska våren nådde Syrien ska särskilda specialceller ha skapats, med uppgift att krossa uppresningen mot den auktoritära regimen. Sjukhus ska ha gjorts om till tortyrcentraler, där oppositionella systematiskt plågats och mördats. När bårhusavdelningen fyllts ska man ha travat de massakrerade kropparna på toaletter och i badrum. Enligt uppgiftslämnare har Asad själv varit delaktig i alla säkerhetstjänstens beslut om alla operationer. Amnestys rapport pekar på samma sak. Denna och annan dokumentation kan komma att användas som bevis i en framtida rättegång i internationell domstol.

Att utreda de fruktansvärda brott som Asad gjort sig skyldig till är inte bara en uppgift för de människor som levt under hans förtryckardiktatur. Det är en uppgift för alla demokratier. CIJA:s viktiga arbete stöds ekonomiskt av den brittiska regeringen.

Jag vill mot bakgrund av ovan fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Är statsrådet beredd att avsätta biståndsmedel till stöd för CIJA och att stärka CIJA:s samarbete med svenska åklagare?