Fråga 2016/17:803 Uppehållstillstånd för utländska forskarstuderande

av Barbro Westerholm (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vid våra universitet finns internationell uppdragsutbildning, som är viktig för vårt forskningssamarbete med andra länder. Här finns hinder för de studenter som vill komma hit och ta del av uppdragsutbildningen. De får vänta länge på uppehållstillstånd – så länge att utbildningen inte längre är aktuell.  När de får uppehållstillstånd gäller det för 12 månader, men 13 månader behövs för att de ska kunna bli folkbokförda och få personnummer så att de kan öppna bankkonto och ta del av barnomsorg och skola. Ett ytterligare problem för studenterna är den fördröjning av beslut som är fallet då de söker förlängning av uppehållstillståndet för sig själva och familjen, när studierna sträcker sig över flera år.

Det här ger en negativ bild av Sverige i den internationella forskarvärlden, utöver den förlust Sverige gör i det internationella forskarsamarbetet. Men värst är det för de forskarstuderande som ville ta del av den utbildning Sverige kan ge.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att lösa de problem som nämns ovan om möjlighet för forskarstuderande från andra länder att ta del av vår internationella uppdragsutbildning?