Fråga 2016/17:802 Otydlighet i skollagen

av Gunilla Nordgren (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I flera kommuner har det uppstått oro och konflikt vad gäller regler om syskonförtur i grundskolan.

I skollagen 10 kap. 30 § framgår att en elev ska placeras i den skolenhet som vårdnadshavaren önskar. I de fall placeringen medför att en annan elevs krav på placering nära hemmet genom denna syskonförtur åsidosätts ska dock kommunen placera denna elev (syskonet) i en annan skola. Det vill säga rätten att få gå i skolan nära hemmet går före syskonförtur.

Men skollagen hindrar inte, enligt mitt sätt att läsa den, att kommunerna inför regler om syskonförtur så länge någon annan elevs rätt till närhet till sin skola inte åsidosätts.

Att ha sina barn på olika skolor innebär olägenheter för föräldrarna, till exempel att behöva hämta två barn på två olika fritis. Därför bör man naturligtvis i möjligaste mån placera eleverna efter vårdnadshavarnas önskemål.

Nyligen hävdades det i minst en kommun att regler om syskonförtur innebär att elevers rätt åsidosätts, och man röstade därför mot införande av syskonförtur.

Rimligen kan det inte röra sig om särskilt många elever; det vill säga i de allra flesta fall borde problemet gå att lösa. Det är enligt min mening olyckligt att skollagen tolkas på så sätt att kommunerna anser sig förhindrare att införa syskonförtur i grundskolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

 

Är ministern beredd att skyndsamt ta initiativ till ett förtydligande av skollagen, så att lagen inte kan tolkas på så sätt att det är förbjudet med syskonförtur?