Fråga 2016/17:79 Resurser till SOS Alarm

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

SOS Alarm är en av de viktigaste funktionerna i samhället för medborgarnas trygghet. Att alla vet vart man ska ringa när man behöver akut hjälp vid olyckor, brand och allvarliga brott är centralt, liksom att man snabbt får kontakt och nödvändig hjälp. Flera frågor som rör verksamheten har utretts på uppdrag av alliansregeringen, men frågorna har fastnat i beredning hos Regeringskansliet.

Bolagets ledning har vid flera tillfällen uttalat att verksamheten är underfinansierad, nu senast i en intervju i TV4 den 7 oktober 2016. En konsekvens av det är att människor har ställts i telefonkö när de ringt för akut hjälp, då antalet telefonoperatörer inte har räckt till. Detta kan givetvis få mycket allvarliga konsekvenser för enskilda människor och för samhället. Staten äger bolaget tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL),  och regeringen har tillfört och aviserat mer pengar till verksamheten. Beskeden från SOS Alarms ledning tyder dock på att tillskotten är otillräckliga.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga ansvarigt statsråd, Anders Ygeman:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att SOS Alarm har de ekonomiska resurser som krävs för att kunna ta emot och hantera larm från allmänheten?