Fråga 2016/17:779 Brottsutredningar om tvångsäktenskap

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tvångsäktenskap är ett grovt övergrepp av den personliga integriteten. Den som drabbas tvingas att ge upp sin frihet och självständighet. I äktenskapet är det vanligt att den drabbade utsätts för olika typer av övergrepp som medför allvarliga risker för liv och hälsa. Risken är dessutom stor att den drabbade hamnar i ett livslångt beroendeförhållande till personen den tvingats gifta sig med. Att motverka tvångsäktenskap och andra uttryck för hedersförtryck är därför en av de viktigaste jämställdhetsutmaningar vi står inför.

Åklagarmyndigheten fick i mars 2016 i uppdrag av regeringen att granska samtliga uppdrag som anmälts till åklagare avseende brotten äktenskapstvång (inklusive försök och förberedelse till detta brott) och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Granskningen visar att i cirka hälften av förundersökningarna har förhör med misstänkt inte hållits.

Att förhör med misstänkta inte hålls påverkar möjligheten att föra ärenden till åtal och ge upprättelse åt dem som drabbas av det fruktansvärda övergrepp på frihet och självständighet som ett tvångsäktenskap innebär.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att tillse att denna brist i rättskedjan rättas till framöver?