Fråga 2016/17:775 Personalbrist i vården

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Personalbrist i vården, brist på sjuksköterskor, akut personalbrist i de flesta kommuner, brist på vårdpersonal slår rekord i sommar, personalbrist leder till fler misstag, personalbrist slår ut vården – detta är några av de rubriker som beskriver läget.

Det är tråkigt att denna fråga ständigt är aktuell, att regeringen fortfarande inte tar sitt ansvar, att inget händer. Vården urlakas, personalbristen orsakar vårdskador och skapar stora brister i patientsäkerheten. Det är tydligt att personalbristen leder till en stark press på kvalitet, säkerhet och arbetsmiljö.

Enligt statsrådet Gabriel Wikström är det uppenbart att personalbristen måste lösas. Men ingenting händer. Under tiden fortsätter problemen på vårdgolvet. Det kommer dagliga rapporter om brist på narkossjuksköterskor, intensivvårdssjuksköterskor, undersköterskor, med mera. Men ingenting händer. Ingenting händer, Gabriel Wikström.

Det behövs mindre retorik och mer handlingskraft från regeringens sida. Regeringen kan inte längre blunda för det som är här och nu. Med den kommande befolkningstillväxten kan vi bara se en försämring av det rådande läget om inget görs nu. Patienterna har fått nog, personalen har fått nog. Förtroendet för vården urholkas. Det är alla medborgares rätt att få veta vad de har att förvänta sig av framtidens vård när det kommer till kvalitet och tillgänglighet. Det är också alla som arbetar inom vårdens rätt att få veta om de kommer att orka eller inte. Om det ens är värt att utbilda sig för att sedan gå på knäna. Det räcker nu.

När ska statsrådet reagera och framförallt agera, för att personalbristen i Sverige ska lösas?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att lösa personalbristen inom vården och i så fall när?