Fråga 2016/17:773 Kompensatoriska åtgärder till Försvarsmakten

av Annicka Engblom (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det ryska gasföretaget Nord Stream är inte som andra energiföretag. Det är majoritetsägt av Rysslands största företag, Gazprom, som i sin tur styrs av den ryska statsledningen. Företagsledningarna i både Gazprom och Nord Stream är tätt knutna till president Putin, varav flera med ett förflutet inom KGB och östtyska Stasi.

En del av den ryska militärstrategin och hybridkrigföringen är en offensiv energipolitik, av vilken byggandet av gasledningarna Nord Stream 1 och nu 2 är en mycket viktig del. Liksom under byggfasen 2007 av den första gasledningen vill Nord Stream-konsortiet denna gång ha tillgång till strategiskt viktiga svenska hamnar – Karlshamn och Slite.

Försvarsmakten, landets underrättelsemyndigheter och säkerhetsexperter har samtliga varnat för genomförandet av dessa affärer med hänvisning till det rådande säkerhetspolitiska läget, en ökad närvaro av främmande underrättelseaktiviteter i områdena och att släppa in ryska intressen på svenska, säkerhetspolitiskt viktiga territorier.

Regeringens initiala ställningstagande att avråda kommunledningarna på Gotland och i Karlshamn att ingå avtal om förvaring och hantering av rörledningarna till gasprojektet var rätt och riktigt. Därför väcker gårdagens reviderade regeringsbesked att backa i fråga om uthyrande av Karlshamn hamn stort bekymmer, men också ett antal frågeställningar.

Enligt uppgifter på den presskonferens som försvarsministern och utrikesministern, tillsammans med kommunföreträdare från Karlshamn och Gotland, höll under gårdagen framförde försvarsministern att kustbevakning, polis, säkerhetspolis och försvarsmakt kommer att samverka som central åtgärd för att säkerställa säkerheten i hanteringen av rörledningarna. Försvarsmakten ska enligt uttalandet leda denna samverkan.

Jag vill sålunda fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

På vilket sätt ämnar försvarsministern bistå Karlshamns hamn AB i säkerhetsarbetet, och i vilken utsträckning påverkar uppgiften Försvarsmaktens nuvarande verksamhet övnings- och beredskapsmässigt?