Fråga 2016/17:771 Stärkt patientlag

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. En helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – En god vård?, har nu lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende väntetider i vården.

Av Socialstyrelsens rapport framgår därtill att Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har följt upp och analyserat vårdgarantin. I sin analys konstaterar myndigheten bland annat att landsting/regioner brister i sin information till patienterna gällande möjligheten att byta vårdgivare om den planerade vården inte kan ges inom utsatt tid. Detta stärker Moderaternas uppfattning att patientlagen behöver skärpas ytterligare. Bostadsort och administrativa landstingsgränser ska inte hindra att alla patienter får rätt till vård av hög kvalitet i rätt tid.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regeringen och ansvarigt statsråd. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande väntetider och kompetensförsörjning i vården fortfarande tom. Detta duger inte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur tänker statsrådet komma till rätta med att landsting/regioner inte informerar patienterna om deras rättigheter att byta vårdgivare när vård inte ges i tid, och när avser statsrådet att lämna konkreta förslag till skärpningar av patienternas rättigheter i patientlagen?