Fråga 2016/17:77 Abortregister

av Annika Qarlsson (C)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen har meddelat att personuppgifter, inklusive personnummer, bostadsort och civilstånd, ska registreras för aborter. Förändringen med obligatorisk registrering trädde i kraft den 1 oktober i år.

I grunden är målet med en registrering viktigt, eftersom den svenska abortvården ska vara säker och förstklassig. Regionala skillnader i behandling, komplikationer och uppföljning är viktiga att kartlägga för att möjliggöra jämlik och kvalitativ abortvård i hela landet. Men det behöver inte medföra att alla ska registreras. Jag anser att en frivillig registrering vore ett bättre alternativ.

För vissa kvinnor kan det vara förenat med livsfara om det uppdagas att de har genomfört en abort. Det kan handla om alltifrån en hedersproblematik till att man lever i eller har lämnat en våldsam relation. Flickan eller kvinnan kan också ha erfarenheter som gör att hon hyser en djupt rotad misstro till myndigheter och system. Oavsett utfästelser om garanterad sekretess bör kvinnor som gör abort ha rätt att göra ett kunna göra ett aktivt och informerat val om att deras personuppgifter inte får registreras.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är:

 

Hur ska sjukvården bemöta kvinnor som inte vill att personuppgifter registreras vid abort - är det statsrådets och regeringens mening att de ska nekas ingreppet?