Fråga 2016/17:763 Gårdsförsäljning

av Sten Bergheden (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Om näringslivet ska fungera i hela landet måste vi ta vara på de förutsättningar som finns för ny produktion och nya jobb.

Sverige är i dag det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Intresset för att starta mikrobryggerier och vinodlingar är stort, och detta är en viktig näringsgren som finns överallt i Europa och på dess landsbygd.

Det är en viktig turismgren och kan skapa nya jobb i Sverige.

Ett av regeringens främsta argument mot försäljning är att det inte är förenligt med det svenska Systembolagets monopol och att EU i så fall skulle tvinga Sverige att släppa marknaden fri.

Detta har dock visat sig inte vara sant då en skriftlig förfrågan från EU-parlamentariker Christofer Fjellner till kommissionen visade att det inte skulle hota Systembolagets monopol. För att inte rubba Systembolagets ställning har ett förslag presenterats om att göra gårdar som säljer alkoholhaltiga drycker till ombud för Systembolaget. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Är ministern och regeringen beredda att ompröva sin hållning och därmed göra gårdsförsäljningen möjlig genom att dessa gårdar omvandlas till ombud för Systembolaget?