Fråga 2016/17:762 Jobbets vikt för det sociala livet

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Efter cirka 10 års positiv utveckling av sysselsättningen i gruppen 65 år och äldre märks under 2016 ett tydligt trendbrott: Sysselsättningsgraden har sjunkit. Siffrorna kommer från SCB:s arbetskraftsundersökning (helårssiffror 2016) som kom i slutet på januari. I alla andra åldersgrupper ökade sysselsättningen under 2016. Nu börjar förändringen och försämringen av den särskilda löneskatten och försämringarna av ROT- och RUT-avdragen få genomslag.

Tydligen har dessa försämringar lett till att många äldre nu i stället avstår från att jobba vidare.

Dessa försämringar av den särskilda löneskatten och sämre villkor för ROT och RUT drabbar våra äldres möjlighet att fortsätta jobba efter 65 års ålder.

För många äldre är ett arbete viktigt för att de ska kunna dryga ut sin ofta låga pension, träffa arbetskamrater, upprätthålla sociala kontakter på arbetsplatsen och skapa större mening i livet, och många gläds över att fortfarande kunna jobba.

Om nu denna nya beskattning och försämringen av ROT och RUT tar bort äldres möjlighet att jobba vidare och samtidigt minskar jobben inom ROT och RUT så innebär det att våra äldre drabbas av detta också på ett socialt plan.

Det är viktigt att våra äldre återigen uppmuntras att jobba vidare så att de därmed kan behålla ett, för många så viktigt, fortsatt socialt och aktivt liv på arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att uppmuntra våra äldre att jobba vidare?