Fråga 2016/17:759 Bullerkrav för motorsporten

av Saila Quicklund (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Svenska Bilsportförbundet (SBF) varnar för att en föråldrad lagstiftning tvingar föreningar att lägga ned. Bakgrunden är Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från motorsportsbanor, som för tillfället är över 30 år gamla och enligt bland andra SBF i behov av uppdatering.

Dessa myndighetskrav ses som de tuffaste i EU och Norden gällande ljud och buller, och de är betydligt tuffare än till exempel kraven på väg- och flygtrafik. Ett skäl som sporten ser är att när föreskrifterna skrevs, sågs inte motorsporten som samhällsnyttig.

De nordiska länderna har valt att i huvudsak frångå maximal ljudnivå som vägledande störningsmått och valt att grunda riktvärdena på ekvivalenta ljudbuller, något som dagens allmänna råd från Naturvårdsverket (NFS 2004:16) inte gör.

25 procent av SBF:s föreningar menar att de har någon form av bullerproblematik och att ett tjugotal anläggningar har fått lägga ned verksamheten de senaste fem åren. Från Naturvårdsverkets sida är signalen till motorsporten att man agerar på direktiv från regeringen och ännu har regeringen, enligt bilsporten själv, inte hörsammat bilsportens krav.

Önskemålet från bilsporten är att riktvärdena i Naturvårdsverkets föreskrifter ska mätas efter besvärsupplevelser, som inom flygbranschen, vilket för bilsporten skulle innebära att man tar hänsyn till antalet händelser per heat- eller träningsperiod. Detta skulle enligt bilsporten lösa många föreningars problem.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur avser ministern att agera för att hörsamma bilsportens önskemål om ändrade föreskrifter för bilsporten, liknande dem för exempelvis flygbranschen?