av Eskil Erlandsson (C)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Under alliansregeringen lanserade vi Matlandet Sverige, en heltäckande satsning som skapade 9 000 nya arbetstillfällen inom hela livsmedelskedjan. Satsningen förenklade flera krångliga regler och sänkte kostnaderna för exempelvis slakterier. Sverige som matnation sattes på kartan, mycket satsades på export av livsmedel och livsmedelsexporten ökade med ca 70 procent från 2007 till 2014.
Den markanta ökningstakten som rådde under alliansregeringens tid har minskat. År 2015 ökade exporten med blott 3 procent, vilket kan jämföras med året innan, då ökningen var mer än dubbelt så stor. Samtidigt visades att exporten till Tyskland och Nederländerna, två av Sveriges viktigaste exportmottagare, minskade. Samtidigt som takten på den svenska exporten av livsmedel minskar så ökar importen av utländsk mat.
När regeringen tillträdde valde man att ta bort Matlandet Sverige samtidigt som man lovade guld och gröna skogar i form av en egen livsmedelsstrategi. Denna strategi har försenats över ett år, och under tiden har livsmedelsbranschen och lantbrukare försatts i ovisshet. Tydliga signaler och konkreta åtgärder har saknats. Utan konkreta åtgärder kommer livsmedelsexporten och produktionen att fortsätta att falla.
Mot den bakgrunden, och särskilt med tanke på utvecklingen för svensk livsmedelsexport, vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Är det fortfarande statsrådets slutsats att det var lämpligt att ta bort satsningen på och stödet som fanns i Matlandet Sverige?