Fråga 2016/17:75 Gui Minhai

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Hongkong är en så kallad särskild administrativ region i Kina och styrs enligt principen ett land, två system, vilket innebär att Kina har gått med på att ge regionen en hög grad av autonomi. Formellt sett är rättsväsendet självständigt i Hongkong, och vissa fri- och rättigheter är garanterade. Hongkong har dock aldrig varit fullt demokratiskt. Peking har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet, och den kinesiska regimen beskär rätten till politiskt deltagande samt yttrande- och föreningsfriheten.

Det hittills mest extrema uttrycket för Pekings vilja att kontrollera Hongkongs förhållandevis långtgående tryck- och yttrandefrihet är bortförandet av fem män kring förlaget Mighty Current, som ger ut regimkritiska publikationer. En av dem är den svenske förläggaren Gui Minhai, som försvann spårlöst från sitt semesterhem i Thailand i oktober 2015. Gui Minhai var delägare i förlaget, som länge har varit en nagel i ögat på regimen i Peking. Till en början placerades Gui Minhai sex månader i ”residential surveillance at a designated location”, en nyligen legaliserad form av kidnappning och ett vanligt sätt att handskas med människorättsaktivister.

I januari 2016 dök Gui Minhai upp i statstelevisionen i ett framtvingat erkännande av ett 13 år gammalt brott, och under sommaren medgav den kinesiska staten att Gui straffas med två års fängelse för brottet. Detta har dock inte diarieförts, och det finns ingen annan tillgänglig information, vilket är illegalt enligt kinesisk lagstiftning. Gui väntar nu på en rättegång angående hot mot rikets säkerhet, uppenbarligen på osakliga grunder. Var de kinesiska myndigheterna håller honom i dag är oklart.

Sveriges regering har länge drivit Gui Minhais fall som ett konsulärt ärende. I takt med att den mediala uppmärksamheten har ökat och både amerikanska CECC (Congressional-Executive Commission on China) och FN:s råd för mänskliga rättigheter har lyft frågan måste regeringen ändra strategi.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU, ska agera för att Gui Minhai friges så snart som möjligt?