Fråga 2016/17:742 Antalet personer som åkt för att strida för våldsfrämjande islamistiska organisationer

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid ett seminarium om terrorism arrangerat av Folk och Försvar den 23 november framhöll inrikesministern att det "är i princip inga" svenskar som ger sig iväg för att strida för Islamiska staten eller andra våldsfrämjande islamistiska organisationer. Vidare gjorde även justitieminister Morgan Johansson ett liknande uttalande i riksdagen den 7 december.

Att det är väsentligt färre svenskar som åker till Syrien och Irak för att strida för Islamiska staten eller andra våldsfrämjande islamistiska organisationer råder det ingen tvekan om. Det finns en rad skäl för detta. För det första är gränsen mellan Turkiet och Syrien nu avsevärt bättre bevakad. För det andra har Islamiska statens förluster av territorium och propagandakanaler minskat terroristorganisationens attraktionskraft. För det tredje är det numera straffbart att genomföra sådana resor i syftet att begå terrorhandlingar.

Samtidigt framhåller öppna källor att ett tiotal personer åkt från Sverige för att strida för Islamiska staten eller andra våldsfrämjande islamistiska organisationer under det senaste halvåret. Att hävda att det inte är några som åker i detta syfte kan skapa en felaktig bild av problematiken samt underminera vikten av det arbete som sker för att stärka samhällets skydd mot radikalisering.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Är det fortfarande statsrådets slutsats att i princip inga svenskar ger sig ut för att strida för Islamiska staten eller andra våldsfrämjande islamistiska organisationer, och kan statsrådet redovisa hur många personer som faktiskt åkt från Sverige till Syrien och Irak för att strida för sådana organisationer under det sista halvåret 2016?