Fråga 2016/17:734 Växande vårdköer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. En helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – En god vård?, har nu lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende väntetider i vården.

Ett exempel på de stora regionala skillnaderna avseende väntetider i vården gäller andelen genomförda patientbesök i specialiserad vård inom 90 dagar. De landsting/regioner som har bäst utfall och därmed kortast väntetider är Gotland, följt av Stockholm, Jönköping, Halland och Östergötland. Sämst utfall och därmed längst väntetider har landsting/region Jämtland, följt av Västernorrland, Dalarna, Norrbotten och Uppsala.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regering och ansvarigt statsråd. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande väntetider och kompetensförsörjning i vården fortfarande tom. Det duger inte. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vilken analys gör statsrådet av att Öppna jämförelser nu visar på växande vårdköer och stora regionala skillnader avseende att få sitt patientbesök inom specialistvården genomfört, och vilka nya åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända denna utveckling?