Fråga 2016/17:732 Förlorad kompetens i frågorna om hedersförtryck

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen aviserade förra hösten att en särskild jämställdhetsmyndighet ska bildas, med uppgift att bland annat samordna den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor. Den nya jämställdhetsmyndigheten ska också överta ansvaret för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, som i väldigt stor utsträckning drabbar kvinnor, från Länsstyrelsen Östergötland som haft uppdraget sedan 2005.

Omfördelningen av det här ansvaret riskerar att undergräva arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland besitter väldigt stor kompetens i de här frågorna efter att ha arbetat med dem under lång tid. Att flytta ansvaret för frågorna till jämställdhetsmyndigheten, som kommer att arbeta med en rad olika frågor, riskerar att leda till att de försummas i förhållande till andra frågor och att mycket av den kompetens som i dag finns på Länsstyrelsen Östergötland går förlorad.

I förlängningen kan omfördelningen därför leda till att arbetet tappar fart och stagnerar. I slutändan blir det därmed de som drabbas av hedersförtryck som får betala kostnaden för regeringens flyttkarusell.

Hedersförtrycket är en av våra största jämställdhetsutmaningar. Därför är det förvånande att en regering som kallar sig världens första feministiska regering tillskriver det så pass liten betydelse. Riskerna med att flytta ansvaret är stora, men regeringen väljer att ignorera dem av symbolpolitiska skäl.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att hantera förlusten av kunskap och kompetens när frågorna om hedersrelaterat förtryck och våld flyttas från Länsstyrelsen Östergötland till jämställdhetsmyndigheten?