Fråga 2016/17:731 Otryggheten bland kvinnor

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Otryggheten har ökat i samhället. Det framgår tydligt av Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsundersökning som nyligen presenterades. Den visar att otryggheten har ökat, framför allt bland kvinnor. Bland kvinnor uppger 31 procent att de känner sig otrygga när de går ut sent på kvällen i sitt eget bostadsområde. Bland männen är motsvarande siffra 9 procent. Även när det gäller oron för att utsättas för våld och misshandel är oron mer omfattande bland kvinnor.

Rädslan och oron för att utsättas för allvarliga brott som rån, misshandel och våldtäkt om man lämnar hemmet innebär en inskränkning av den personliga friheten. Människor ska inte behöva vara rädda för att lämna den egna bostaden – för de flesta en trygg plats med möjlighet till vila och avkoppling – av rädsla för otryggheten som omger den. Hemmet ska vara en fristad, inte ett fängelse.

Regeringen kallar sig gärna för världens första feministiska regering. Därför borde det vara en av dess mest prioriterade frågor att stävja den här utvecklingen.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att minska otryggheten bland kvinnor i samhället?