Fråga 2016/17:730 Den svenska bostadsmarknaden

av Richard Jomshof (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den svenska bostadsmarknaden blir alltmer problematisk och det råder stor bostadsbrist i stora delar av landet. Redan 2011 rapporterade Boverket att trångboddheten ökar och att tre av fem svenskar bor i kommuner där det är ont om bostäder. 

Bostadsbristen, som främst drabbar unga, gamla och barnfamiljer, är i många delar av landet direkt alarmerande. Vi har under flera års tid till exempel kunnat ta del av rapporter om unga som inte kan flytta hemifrån på grund av bostadsbristen och om studenter som tvingas bo i tält runt om i landet. Nyligen rapporterade SVT dessutom om hur boende på ett äldreboende i Värmdö kommun tvingas bo i containrar.

Samtidigt har Sverige de senaste åren tagit emot hundratusentals asylsökande, varav det stora flertalet utan verkliga flyktingskäl, vilket också är en huvudförklaring till att situationen ser ut som den gör.

Vi kan i dag se hur kommuner ger så kallade nyanlända förtur i bostadsköer, medan andra kommuner väljer att erbjuda dem hus och bostadsrätter. I många kommuner erbjuds nyanlända dessutom dyra hotellrum. Detta samtidigt som andelen hemlösa svenskar ökar. Situationen är djupt orättvis och diskriminerande.

Frågan är om statsrådet förstår att det finns ett direkt samband mellan det mycket stora mottagandet av asylsökande de senaste årtiondena och bristen på bostäder i många kommuner. Vidare undrar jag om statsrådet tycker att det är rimligt och rättvist att nyanlända ges förtur i bostadsköer, erbjuds hus, bostadsrätter och hotellrum samtidigt som andelen hemlösa svenskar ökar och allt fler svenskar trängs undan på bostadsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förbättra situationen för de svenskar som trängs undan på bostadsmarknaden?