Fråga 2016/17:727 Överbeläggningar som riskerar patientsäkerheten

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. En helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – En god vård?, har nu lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader mellan olika landsting och regioner avseende väntetider i vården och andra faktorer som påverkar patienternas säkerhet.

Ett exempel på de stora regionala skillnaderna som påverkar väntetider i vården gäller överbeläggningar och ineffektivitet avseende tillgängliga vårdplatser. De landsting och regioner som har bäst utfall, och därmed lägst andel överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser, är Kronoberg, följt av Jönköping, Kalmar, Blekinge, Stockholm och Halland. Sämst utfall, och därmed flest överbeläggningar av patienter, har landsting/region Södermanland, följt av Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten, Norrbotten och Gotland.

Därtill är dessa skillnader betydande avseende överbeläggningar av patienter per 100 tillgängliga vårdplatser. I Kronoberg är det 1,17 överbeläggningar per 100 vårdplatser, medan man i Södermanland har motsvarande 9,48 överbeläggningar. Den skillnaden i effektivitet är helt oacceptabel. Det påverkar patienterna på ett tydligt negativt sätt.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regeringen och ansvarigt statsråd. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande tillgänglighet, kontinuitet, väntetider och kompetensförsörjning i vården fortfarande tom. Det duger inte.

Resultaten från Socialstyrelsens Öppna jämförelser visar att de tydliga regionala skillnaderna i överbeläggningar av patienter är mycket stora. Detta måste få regeringen och statsrådet att agera.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av expertmyndigheten Socialstyrelsens nya granskning Öppna jämförelser 2016 för att vända utvecklingen när det gäller väntetider i vården och de stora regionala skillnaderna i fråga om överbeläggningar?