Fråga 2016/17:717 Kommuner utan polis

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste två åren har vi på olika sätt ställt frågor om lokala poliser och vikten av områdespoliser – men även ställt frågor om funktionen kommunpolis som en viktig del i arbetet att komma nära medborgarna. En kommunpolis i den nya organisationen arbetar främst med att skapa nätverk med kommunen, näringslivet och allmänheten.

Medborgarlöftet har också här en viktig uppgift – om det finns poliser lokalt som kan bidra till lägesbild och därmed underlag för politiska och polisiära prioriteringar.

Liberalerna har under sina besök runt om i landet konstaterat – utöver bilden av kommuner som saknar fast närvarande kommunpolis – att det i flera kommuner inte finns någon polis över huvud taget. Det innebär att om en kvinna blir misshandlad eller om någon i en kommun blir av med sin handväska, så finns det ingen polis i den kommunen som man snabbt kan ringa till och anmäla. I stället kopplas man till polisen som från en annan grannkommun – eventuellt – skickar en bil för att ta in anmälningar, genomföra förhör etcetera.

Detta är ett problem, och det förstärks inte minst av en alltmer pressad polismyndighet, som inte klarar sitt arbete med vardagsbrott och inte heller uppdraget att vara synligare ute bland medborgarna. Att en synlig polis i yttre tjänst ger positiva resultat och inte minst har en brottsförebyggande effekt är något även polisen bekräftat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur många kommuner i Sverige saknar polisiär närvaro, och vad avser statsrådet och regeringen att göra för att åtgärda detta?