av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Den 8 april 2015 röstade riksdagen med röstsiffrorna 168 mot 144 för att uppmana regeringen att agera skyndsamt för en så kallad familjeklassning av narkotika. Därtill var beslutet tvådelat. Den andra delen var ett uppdrag till regeringen att även pröva andra åtgärder som också skulle övervägas för att komma till rätta med nya nätdroger. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot dessa beslut.
Till slut tillsatte ändå regeringen en utredning, Utredningen om nätdroger, som nyligen lade fram sitt betänkande. Tyvärr landade utredningen i slutsatsen att inte föreslå möjligheten att genomföra så kallad generisk klassning – eller familjeklassning – av psykoaktiva substanser som i många fall är fullständigt livsfarliga. Familjeklassning är, anser vi, en framkomlig metod för att snabbare kunna narkotikaklassa de ständigt nya substanser som sprids med allt högre hastighet över internet. Dylik lagstiftning finns exempelvis i Storbritannien.
Sedan våren 2015 har det skett minst 180 dödsfall i Sverige som är relaterade till användning av fentanyl. Akrylfentanyl är narkotikaklassat sedan augusti 2016. Därtill gäller detsamma för acetylfentanyl, butyrfentanyl och ocfentanyl. Nu har även furanylfentanyl narkotikaklassats. Däremot finns fortfarande inga möjligheter att snabbt kunna narkotikaklassa närbesläktade fentanylsubstanser som kommer att tas fram i stället för dem som narkotikaklassats. Detta är en orimlig och farlig utveckling.
Nätdrogerna sprider sig lavinartat. Varje människoliv som vi kan rädda är värt en systematiskt restriktiv narkotikapolitik. Det spelar en avgörande roll vilken signal samhället sänder till alla ungdomar och unga vuxna om bruket av narkotika, inte minst när det gäller nätdroger. Därför är det en viktig prioritering för Moderaterna att så få som möjligt ens ska testa eller använda narkotika och nätdroger.
Regeringen måste ta ett omtag i denna livsviktiga åtgärd för att minimera risken att fler nätdroger tar livet av unga.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att åstadkomma det som riksdagen beslutat: att substanser ska kunna familjeklassas som narkotika?