Fråga 2016/17:702 Tulltjänstemäns möjlighet att utföra sitt arbete

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Smugglingen av illegala skjutvapen till Sverige är ett stort problem, och varken polisen eller tullen har i dag möjlighet att helt stoppa införseln. Tullverket har enligt lokaltidningen i Ystad som informell regel att inte stoppa bilar som har fler passagerare än det finns tillgängliga tulltjänstemän, eftersom det kan uppstå farliga situationer samt att tjänstemännen inte är beväpnade. Detta har dock dementerats. Enligt tullens eget incidentrapporteringssystem, där tulltjänstemännen redovisar incidenter av olika slag, finns inga rapporterade incidenter där Tullverket avstått från att ingripa det senaste året.

Enligt en tidigare överåklagare som uttalat sig i Expressen stämmer dock uppgifterna om att tullen undviker att undersöka fordon om det är för få tjänstemän på plats. Tulltjänstemän är i normalfallet inte beväpnade under ett arbetspass, vilket innebär att polis måste tillkallas för att assistera vid potentiellt farliga situationer. Polisens arbetsbelastning är dock stor, vilket innebär att möjligenheten att bistå tullen inte alltid finns.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att tullen kan kontrollera fordon oavsett antalet tillgängliga tulltjänstemän?