Fråga 2016/17:697 Skolinspektionens rapport om skolor i Borås

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I Skolinspektionens rapport om skolorna i Borås stad framkommer en mycket oroväckande och ytterst bisarr observation. I rapporten återfinns följande citat: ”… visar också att flera elever som fått betyg i ämnet svenska som andraspråk inte får undervisning i ämnet. Samma brist konstaterades även vid Skolinspektionens tillsyn år 2012.” Vidare bedömer Skolinspektionen att det på vissa skolor ”helt saknas ett systematiskt kvalitetsarbete” och att ”det inte heller funnits något under de två senaste läsåren”. Detta gör det givetvis oerhört svårt för elever med stödbehov att nå målen.

Att misskötsel mörkas och inte tas om hand är tyvärr en verklighet som vi känner igen från flera skolor och kommuner runt om i landet, inte minst i det socialdemokratiskt styrda Göteborg. Det är att utsätta våra elever för en dålig skola, därför behöver Sverige en nolltolerans mot dåliga skolor som gör det omöjligt för skolor, förvaltningar och politiker att inte ta sitt ansvar.

Frågan är varför ministern och regeringen säger nej till nolltolerans mot dåliga skolor.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att motverka att liknande missförhållanden som Skolinspektionen blottlagt i Borås uppkommer på fler platser i landet?