Fråga 2016/17:692 Indragna läkarlegitimationer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Nordisk samverkan har en lång historia. En ömsesidig respekt för enskilda olikheter, men samtidigt krafttag för att tillsammans lösa gemensamma utmaningar. De nordiska länderna har ett samarbete som innebär att ländernas respektive läkarlegitimationer ger rätt att arbeta som läkare i övriga nordiska länder. Samtidigt är det viktigt att länderna varnar varandra om en läkare får sin legitimation indragen. Denna upplysning sker dock inte per automatik och innebär således inte att en läkare som fått sin legitimation indragen exempelvis i Norge eller Danmark också får sin rätt att arbeta i Sverige indragen. Patientsäkerheten bör sättas främst och Sverige bör driva frågan om ett automatiserat system även för att återkalla läkarlegitimationer.

I Nordiska rådet har man haft uppe denna fråga till behandling och bland annat övervägt ett förslag om att upprätta ett separat nordiskt register över hälso- och sjukvårdspersonal som felbehandlat patienter. Hittills har Nordiska rådet vid ett kompromissförslag valt att avvakta en utvärdering av EU:s alarmsystem International Market Information System (IMI).

Efter denna utvärdering i år ska man återigen överväga att införa ett nordiskt register. Med tanke på hur lång tid en sådan process kommer att ta är det viktigt att den svenska regeringen bedriver ett förberedande arbete.

Det allra senaste fallet med 62 läkare som fått sin legitimation indragen i Danmark men där detta inte rapporterades vidare till övriga nordiska länder visar på att frågan är ytterst angelägen.

Utöver detta är det rimligt att Sverige tar initiativ till en ändring avseende att i det system som de nordiska länderna har där man automatiskt godkänner varandras läkarlegitimationer också inför ett liknande system för att återkalla en indragen läkarlegitimation. Detta handlar ytterst om förtroendet för vården och patientsäkerheten.

Regeringen är ytterst ansvarigt för patientsäkerheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilket arbete pågår för att förbereda ett nordiskt register och är statsrådet beredd att lägga fram förslag om ett automatiskt återkallande av en läkarlegitimation?