Fråga 2016/17:676 Svenska biodlare

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sveriges biodlare har hamnat i kläm till följd av ett krångligt regelverk med höga avgifter. Dilemmat leder till svårigheter att förädla bivax till bisalva eftersom det krävs flera tillstånd för detta. För en biodlare som tillverkar några få produkter som säljs på marknader eller till grannar innebär detta stora kostnader.

Sveriges biodlare har räknat ut att det med all tillsyn och registrering kostar 4 600 kronor per år att tillverka en enkel bivaxsalva. Majoriteten av de biodlare som förädlar råvaran till kosmetika eller andra produkter är småföretagare och ibland även hobbyverksamheter. Trots detta gäller samma regler som för storskalig tillverkning av schampo och hårborttagningsmedel.

Utformningen av det nuvarande regelverket innebär att hobbyverksamma biodlare måste registrera sig och ansöka om tillstånd för sina produkter, vilket skapar oro inom näringen. Skulle en biodlare missa någon av alla dessa regler riskerar han eller hon upp till två års fängelse för brott mot läkemedelslagstiftningen. Det är viktigt att svenska biodlare kan fortsätta med sina småskaliga verksamheter och bevara den biologiska mångfalden för de hotade bina.

Jag vill därför fråga statsrådet Gabriel Wikström: 
 

Vilka åtgärder är statsrådet och regeringen beredda att vidta för att komma till rätta med de problem som det nuvarande regelverket innebär för Sveriges biodlare?