Fråga 2016/17:671 Polisens resultat

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under det senaste året har vi kunnat ta del av flera larmrapporter om polisens dåliga resultat och krisande utredningsverksamhet. De senaste siffrorna som finns tillgängliga för oktober och november visade dessutom att polisen fortsatte att leverera allt färre brottsutredningar. Under 2016 redovisade polisen 10 procent färre ärenden till åklagare jämfört med 2015.

Läget är alltså akut och har varit det under lång tid. Förutom att förtroendet för polisledningen är lågt finns det heller inga tecken på att utvecklingen kommer att vända i närtid. Polisens resultat blir allt sämre med både färre brottsutredningar och allt färre brott som klaras upp. På flera håll i landet leder resursbristen dessutom till att inte ens allvarliga brott som mord utreds med kraft.

Vi behöver alltså vidta åtgärder här och nu för att lyckas vända den dystra utvecklingen för polisen, och det duger därför inte att lägga över hela ansvaret på rikspolischefen och Polismyndigheten. Regeringen har det yttersta ansvaret och måste agera med kraft och ta sitt ansvar för att förbättra polisens resultat. Det måste vidtas åtgärder för att komma till rätta med polisens krisande utredningsverksamhet och bristande resultat.

Mot bakgrund av ovanstående är därför min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med de problem inom polisen som beskrivs ovan?